Drukas resursa adrese: https://milenbaha-vsk.lv/pasakumu-kalendars/11613/beatrise_bickovska_izcina_treso_vietu_kurzemes_skolenu_sporta_speles_saha
Drukas datums: 19:21:11 19.09.2024

Beatrise Bičkovska izcīna trešo vietu Kurzemes skolēnu sporta spēlēs šahā

09.02.2022

Attēlā:  Beatrise  -  pirmā no kreisās.Šī gada 9. februārī Kuldīgā norisinājās Kurzemes skolēnu sporta spēles šahā 5.-9.klašu grupā. Sacensībās piedalījās   39 dalībnieki,  pārstāvot 17 skolas no visas Kurzemes: Liepājas, Ventspils, Kuldīgas, Grobiņas, Skrundas un arī no Kandavas.  Plašā turnīra dalībnieku pārstāvniecība  apliecina šaha popularitāti jauniešu vidū.

               Jāpiebilst, ka Kuldīgas, Liepājas un Ventspils skolu pārstāvniecība patiesībā bija šo pilsētu sporta skolu pārstāvniecība.

               Sacensību reglaments noteica, ka zēni un meitenes spēlē  kopējā turnīrā un pēc izcīnītajiem punktiem uzvarētāji zēnu un meiteņu konkurencē tiek noteikti atsevišķi. Tāpat atsevišķi tika vērtētas skolas ar nosacījumu, ja komandā ir vismaz 3 dalībnieki.

               Kandavas K.Mīlenbaha vidusskolu individuāli pārstāvēja 8.a  klases skolniece Beatrise Bičkovska un meiteņu konkurencē izcīnīja  3. vietu.  Apsveicam Beatrisi!

                Jāatzīmē, ka notikušais turnīrs  bija Beatrises atgriešanās šahā pēc 3 gadu pauzes. Bet vēl agrāk, mācoties iepriekšējā skolā,  Beatrise bija trenējusies  šahā no 2. klases.  Pārceļoties uz Kandavu, šaha apgūšana tika nolikta malā. Šajā mācību gadā Beatrise savas iemaņas atsākusi pilnveidot  skolas šaha pulciņā.

                Vērot  Beatrises spēli no malas nebija viegli, it sevišķi, ja esi līdzjutējs, jo pozīcijas uz galdiņa tiek veidotas asas un ar abpusējām iespējām. Viena kļūda un spēles ritējums var pagriezties pavisam citā virzienā.

 Piedāvāju spēles lietpratējiem ilustrāciju no Beatrises spēles turnīrā:

 H50uPBYA+NfSAAAAAElFTkSuQmCC

Baltie sāk un mato 2 gājienos.

                Beatrisei baltās figūras.  Melnie gatavi baltos nomatot ar Dh1 vai Dg1, šķiet, ka to novērst var tikai baltajiem atdodot torni 1. Dd1 Dd1 2. Td1 Td1.  Taču baltie pirmie izveidojuši neatvairāmu uzbrukumu.  1. Th6  atveras šahs no balto dāmas un vienlaicīgi tornis Th6 atņem melno karalim atkāpšanās iespēju uz h7 un h8.   1. ... Tf7 vienīgā iespēja, kā aizsargāties no šaha. 2. Td8 mats, melnie nevar ar savu torni aizsegties no šaha, jo tas atrodas zem saistības.  Mācību grāmatas cienīgs piemērs!

                Prieks par Beatrises sasniegumu. Bet ar to dzīve neapstājas  - priekšā vēl daudzas sacensības. Un, kas zina,  varbūt nākamgad sveiksim čempioni. Tāpat iespējams, ka Kurzemi skola varēs  pārstāvēt ar savu komandu,  pat ar  skolas pulciņa kapacitāti - 2 stundām nedēļā.

                                               Skolas šaha pulciņa skolotājs Ojārs Pētersons

 

 

beatrise.jpg