Lapas karte
Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola

ERASMUS+ kursi skolotāju profesionālajai pilnveidei Maltā

picture2.jpg"Fluency & Language Development for Educational Staff"picture2.jpg

2022.gada 8.-19. augustā es, Inguna Auziņa, apmeklēju angļu valodas kursus “ Fluency & Language Development for picture1.jpgEducational Staff”(Angļu valoda izglītības darbiniekiem) Maltā mācību centrā “Executive Training Institute”.

Tā kā angļu valodu kā svešvalodu līdz šim biju apguvusi tikai kursos Latvijā, izmantoju iespēju savas zināšanas papildināt un nostiprināt, jo, skolā strādājot, sapratu, ka nevaru bez tām iztikt un nepieciešams valodas zināšanas uzlabot.

Kaut mācu latviešu valodu, tomēr arī mācību procesā nākas saskarties ar valodu salīdzināšanu. Skolēni ikdienā biežāk izmanto angļu valodu un neatrod vairs atbilstošus vārdus latviski, tādēļ arī man , uzskatu, ir būtiski uzlabot angļu valodas zināšanas, lai varētu tās izmantot mācību procesā.

Kursos piedalījās skolotāji no Latvijas, Slovākijas, Polijas, Ungārijas, Vācijas un Francijas. Darbs tika organizēts nelielā grupā, tāpēc bija iespēja runāt, aktīvi piedalīties procesā. Kursu vadītāja diskutēt, sarunāties ļāva tikai ar citas valsts pārstāvi, lai nerastos iespēja sazināties savā valodā, tādējādi bijām spiesti lietot angļu valodu un acīmredzami varēja just, kas tas tiešām attīsta angļu valodas lietošanas prasmi saziņā. Apguvām dažādas prasmes-klausīšanos, lasīšanu, izrunu, saziņu, gramatiku. Sarunājāmies par noteiktiem tematiem, stāstījām par savu valsti, skolu, izglītības iespējām un aktualitātēm, kultūru.

Vislabākais veids, kā apgūt svešvalodu, ir atrasties vidē, kur valoda tiek lietota ikdienā, kur nepieciešams to lietot arī sadzīvē-veikalā, kafejnīcā, uz ielas, klausoties gida stāstījumu ekskursijas laikā.

Kursu laikā tika dota arī iespēja iepazīt nelielo valsti –salu Vidusjūrā. Valstī ir divas oficiālās valodas-maltiešu un angļu-, tomēr jāatzīst, ka maltiešu valodu dzirdējām ļoti reti, pārsvarā tiek runāts angliski. Neatradu pat nevienu laikrakstu vai grāmatu maltiešu valodā.

Lieliska iespēja bija arī skolas organizētās ekskursijas uz Maltas galvaspilsētu Valletu, seno galvaspilsētu Mdinu, Gozo salu brīnišķīga gida vadībā. Apskatījām ievērojamākās celtnes, šaurās, kalnainās ieliņas, fascinējošus dabas objektus-Zilo lagūnu, Zilo grotu, Dingli klintis. Daudzie Vidusjūras līcīši , jahtu pārpildīti, izskatījās gluži kā skatu kartītēs. Un pārsteidza spilgtās ūdens krāsas, kas mainījās ļoti strauji, -tumši zils, koši zils, zaļš. Protams, krāšņie, ziedošie augi un milzīgā kaktusu bagātība. Lai gan salu pārsvarā klāj kaļķakmens, tomēr maltieši nodarbojas ar zemkopību un rūpīgi kopj mazos dārzeņu lauciņus un vīnogulājus. Protams, zvejo jūras veltes, kas tek izmantotas lielākajā daļā nacionālo ēdienu.

Kursi bija lietderīgi, jo papildināju gan valodas zināšanas, gan guvu daudzveidīgu kultūras pieredzi ne tikai apmeklējot Maltas ievērojamas vietas, bet arī saskarsmē ar citu valstu skolotājiem.

Paldies projekta vadītājai par doto iespēju!

                                              Latviešu valodas un literatūras skolotāja  Inguna Auziņa

Projekta prezentācija



<>


Jaunākās galerijas