Lapas karte
Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola

ERASMUS + kursi skolotāju profesionālajai pilnveidei Vīnē

2.webpERASMUS + kursi skolotāju profesionālajai pilnveidei Vīnē
Projekta Nr.2020-1-LV01-KA101-077226

 No 25. līdz 30. martam  piedzīvoju neaizmirstamu nedēļu, jo piedalījos Erasmus+ kursos “Mācīties kopā, augt kopā – praktiskas metodes veiksmīgam komandas darbam” Vīnē.

Doties uz šiem kursiem man bija liels izaicinājums. No skolas devos viena ar cerību, ka kursos sastapšu vēl kādu kolēģi no Latvijas, tomēr tas tā nenotika. Vēlme bija vienreiz piedzīvot, nevis simtreiz dzirdēt par kursiem, kurus piedāvā Erasmus+ programma. Vēlējos  apgūt jaunas zināšanas starptautiskā vidē, ko pēc tam praktiski pielietot savā darbā. Un tas man arī izdevās. Esmu ļoti pateicīga Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas projekta koordinātei Danutai Dudei par piedāvājumu, ko arī pieņēmu, kā arī par kursos iegūto pieredzi.

Kursi notika pašā Austrijas sirdī Vīnē.

Bijām 11 dažādi skolotāji no Vācijas, Horvātijas, Polijas, Spānijas, Čehijas un Latvijas. Divi kungi un deviņas savā profesionālajā karjerā ieinteresētas dāmas. Kursus vadīja Verena Krutzler. Kursu mērķis bija iepazīstināt un praktiski izmēģināt dažādus uzdevumus un metodes, kas pilnveido skolotāju pieredzi un kompetences komunikācijas, sadarbības un komandas darba attīstīšanā. Savukārt pārnesot apgūtās zināšanas un prasmes darbā ar skolēniem, tiek pilnveidotas viņu sadarbības prasmes, paaugstinot dalībnieku pašcieņu un pašapziņu. Nodarbības sastāvēja no praktiskās un teorētiskās daļas, kuru laikā katram kursu dalībniekam bija iespēja praktiski izmēģināt dažādas aktivitātes, kas palīdz attīstīt sadarbības, komunikāciju un komandas darba prasmes, kā arī, veicot uzdevumus, radošā, atraktīvā veidā, attīstīt kritisko domāšanu. Apgūtās metodes var pielietot dažādās situācijās, dažādos mācību priekšmetos. Kursu mācību plānojums bija pārdomāts, interesants, radošs un nenogurdinošs. Lai labāk izprastu un apgūtu dažādās mācību metodes, praktiskās nodarbības mijās ar teorētiskajām nodarbībām. Tika veikti uzdevumi gan individuāli, gan pāros, gan grupās. Savukārt starpbrīžos ne tikai dalījāmies pieredzē par skolas ikdienu un darba specifiku ar kolēģiem un kolēģēm no citām valstīm, bet arī ar iespaidiem par brīvajā laikā redzēto un piedzīvoto.

Pēcpusdienās  patstāvīgi devāmies  pilsētas ielās, lai apmeklētu nozīmīgākās celtnes un muzejus, apmeklēt skaistākās vietas, baudītu Vīnes pasakaino skaistumu. Vīne ir Austrijas galvaspilsēta un vienlaikus valsts vismazākā federālā zeme. Tā atrodas krāšņo Alpu kalnu pakājē, Donavas upes krastos, 60 km no robežas ar Slovākijas Republiku. Pirmās ziņas par vienu no skaistākajām un vecākajām Eiropas pilsētām attiecas uz 1030. gadu, lai gan daudz senāk – m.ē. 1 gs. – tajā pašā vietā tika izveidota Romas leģionāru nocietināta apmetne, kas saucās Vindobona. Jebkurā dienas laikā žilbinošā Vīne ir ikkatra ceļotāja, romantiķa, estēta, gardēža, klasiskās mūzikas cienītāja un ekoloģiskās atpūtas mīļotāja kārots apmeklējuma sapnis. Jā, tas tiešām ir skaists, acīm baudāms piedzīvojums atrasties Vīnē! Tomēr, godīgi sakot, viena nedēļa ir par īsu, lai apskatītu visu tās skaistumu un vēsturiskās vietas. Uz Vīni ir vērts braukt pavasarī, kad zied magnolijas, kas kā baltas kupenas rotā Rātsnama skvēru. Franča Jozefa valdīšanas laikā Vīne kļuva par impērijas galvaspilsētu, un uzplauka visā tās krāšņumā. Pēc tautā mīlētās Elizabetes jeb Sisī nāves, Francis Jozefs visu mīlestību esot veltījis Vīnei. Ja tā nebūtu, iespējams netaptu unikālā Ringa apbūve. “Riņķa iela” ir muzejs zem klajas debess ar ēkām, pilīm, parkiem, dārziem. Kad iedegas vakara gaismas, ir vērts iekāpt tramvajā un izbraukt pilnu apli pa 4 km garo bulvāru loku. Gar acīm, gluži kā kino, slīd Impērijas varenības, stabilitātes un spožuma simboli – Hofburga, Parlaments, Rātsnams, Opera, Dabas un Mākslas vēstures muzeji, Pils teātris, Universitāte, Votiva baznīca....

Vīne man saistās ar izteiktu mieru, kāds nav sastopams nevienā citā lielpilsētā. Arī te, protams, ir burzma, bet nejūt stresu. Rodas sajūta, ka vīnieši pat steidzas lēnām. Protams, to lielā mērā nodrošina sakārtotā sadzīve. Austrietis jūtas sociāli pasargāts un mierīgs par rītdienu.

Lieliska iespēja bija piedalīties pasniedzējas organizētajā  ekskursijā ar kuģīti pa Donavu. Tas bija skaists un neaizmirstams brauciens ikvienam mūsu kursu dalībniekam.

Tā bija pasakaina, brīnišķīga nedēļa, ko piedzīvoju. Esmu pateicīga!

 Paldies par doto iespēju piedalīties Erasmus+ kursos!

 Paldies skolai, projekta koordinatorei un vadītājai, kolēģēm, kuras mani aizvietoja, kamēr biju kursos! Šādu kursu apmeklējums sniedz ne tikai jaunas zināšanas, idejas un metodes, ko pielietot ikdienas darbā, bet tā ir arī iespēja sevis pilnveidei – sadarbība un komunikācija ar citu valstu kolēģiem, kultūras un vēstures izpratne, kā arī valodu prasmju pilnveide. Šī bija lieliska pieredze, jauniegūtas zināšanas, kuras pielietot turpmākajā pedagoģiskajā darbā, kā arī uzlabotas svešvalodu prasmes. Labprāt, ar kursos iegūtajām zināšanām, dalīšos ar kolēģiem un izmantošu apgūtās metodes darbā ar skolēniem.

  Skolotāja Ivita Goldberga- Skrebele

Projekta Erasmus+ kursi Vīnē prezentācija

2.webp 4.webp 8.webp 3.webp 7.webp 1.webp 6.webp 5.webp


<>


Jaunākās galerijas