Lapas karte
Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola

“Bērnu žūrijas” dalībnieku tikšanās ar rakstnieci Žaneti Lazdovsku

07.03.2023 kur : Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskola

img-20230321-wa0004.jpgMūsu skolēni jau vienpadsmito gadu piedalās lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu žūrija”. Šogad pēc divu gadu pārtraukuma atkal varējām turpināt jauko tradīciju – tikties ar kādu no grāmatu autoriem.

Pēc aptaujas rezultātiem 3. un 4. klašu grupā  pārliecinoša līdere izrādījās rakstnieces Žanetes Lazdovskas grāmata “Neatskaties”. Tas ir spriedzes un dažādu interesantu pavērsienu pilns stāsts par zēnu, kurš     gandrīz 10 gadus pavadījis bērnu namā, bet beigās laimīgi  nonāk savu vecvecāku ģimenē.
     Autore piekrita paviesoties mūsu skolā, lai tiktos ar lasītājiem. Tikšanās izvērtās jauka un  sirsnīga. Žanete Lazdovska pastāstīja par sevi. Izrādās, ka ka viņas vecvecāki ir Latvijā plaši  pazīstami rakstnieki, bet viņa pati literārai darbībai pievērsusies pavisam nesen, un grāmata “Neatskaties”  ir viņas pirmais darbs. Ikdienā viņa strādā kā zvērināta notāre un ir  četru bērnu mamma.


      Rakstot šo darbu, autore domājusi arī par to, lai ieinteresētu lasīt savus bērnus un  ka pusaudžiem ļoti patīk lasīt par dažādiem noslēpumainiem un spriedzes pilniem notikumiem. Noderējuša arī sarunas ar citiem jurisprudences jomā strādājošiem kolēģiem. Grāmata gan nav balstīta uz patiesiem notikumiem.
      Tikšanās gaitā bērni rakstniecei uzdeva daudzus jautājumus par darba tapšanu, galvenajiem varoņiem, grāmatas noformējumu,  vai viņa rakstīs vēl kādu grāmatu u.c.
       Žanete Lazdovska pastāstīja, ka  grāmatu jau uzrakstījusi. Tā, iespējams, sauksies “Meitene zilā kleitā”, pašlaik tā atrodas izdevniecībā un, cerams,  iznāks vasaras otrajā pusē.
      Tikšanās beigās daudzi bērni vēlējās saņemt rakstnieces autogrāfu un kopā ar viņu nofotografēties. Tā kā grāmatai nebija ilustrāciju, savu audzinātāju mudināti, skolēni tās zīmēja paši un rakstniecei uzdāvināja, daudziem zīmējumiem bija pielikts klāt arī kāds veltījums. Vēlāk viņa man  atrakstīja, ka mājās zīmējumus apskatījusi, tie bijuši ļoti jauki un sirsnīgi un ka dažiem bērniem tiešām esot mākslinieka talants.
             Nobeigumā vēl daži vārdi par ”Bērnu un jauniešu žūrijas “ šāgada norisi skolā. Pavisam piedalījās 53 dalībnieki:
2.a klasē  -  16  (audzinātāja Ligita Zāģere)
3.b klasē -  14  (audzinātāja Sanita Celma
4.b klasē  - 19 (audzinātāja Elita Brahmane)
3.a klasē -  3 meitenes – Ieva, Emīlija un Rasa lasīšanā iesaistījās pašas, bet” Vecāku žūrijā “ vienīgā dalībniece bija skolotāja Sanita Celma.
           Gribu pateikt lielu, lielu paldies šīm trim skolotājām par ieguldīto lielo darbu, jo bez viņu atbalsta un palīdzības nekas nebūtu iespējams. 
       Arī 5.-7. klašu grupā vairāki skolēni sākumā iesaistījās žūrijas grāmatu lasīšanā, bet tā arī nenoveda iesākto līdz beigām
       Tagad gaidīsim pavasari, kad būs zināmas šāgada “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” grāmatas, un ceru, ka arī turpmāk lasīsim tikpat čakli un grāmatas būs daudzveidīgas un saistošas.

Skolas bibliotekāre

printēt
img-20230321-wa0002.jpg img-20230321-wa0005.jpg img-20230321-wa0003.jpg img-20230321-wa0004.jpg img-20230321-wa0001.jpg img-20230321-wa0000.jpg


<>


Jaunākās galerijas